Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Zupa krem z porów

Składniki:
  • 2 - pory.
  • Cebula.
  • 4 - ząbki czosnku.
  • Mała cukinia.
  • 1 - średnia pietruszka.
  • Sól pieprz.
  • Koperek lub natka.
Przygotowanie:
  • Odcinamy z porów najbrudniejsze końce. Pory myjemy i kroimy na duże kawałki.
  • Cukinię wraz z zieloną skórką myjemy i kroimy na grube plastry
  • Cebulę i czosnek myjemy i siekamy.
  • Do garnka wrzucamy pory, cukinię i obraną pokrojoną pietruszkę.
  • Gotujemy ok. 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie, mielimy ją w mikserze na krem. Zagotowujemy.
  • Gdy wyłączymy gaz, do gorącej zupy dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy posiekanym koperkiem lub natką.

Zupa krem z cukinii

Składniki
  • 50 dag cukinii.
  • Pół litra wywaru drobiowego.
  • Cebula.
  • Mała marchew.
  • Pól małej pietruszki.
  • 100 g masła.
  • 100 g śmietany.
  • 100 g białego wina.
  • Sól, pieprz biały.
Przygotowanie
  • W garnku rozpuścić masło, wsypać pokrojone warzywa i cukinię (usunąć gniazdo nasienne).
  • Dodać soli, pieprzu i podsmażyć. Wlać wywar i połowę białego wina.
  • Gotować do miękkości.
  • Zmiksować, dodać śmietanę i resztę białego wina, zagotować.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z kalafiora

Składniki
  • 1 - mały kalafior.
  • 1 - małe jabłko.
  • 1 - szklanka mleka.
  • 1 - łyżka mąki.
  • 1 - łyżka masła lub margaryny.
  • 2 - łyżeczki tartego chrzanu.
  • 2 - łyżeczki curry.
  • Sól, biały pieprz.
  • Odrobina cukru.
Przygotowanie
  • Kalafior oczyścić, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki.
  • Włożyć do garnka, zalać lekko osoloną wodą, tak aby kalafior był całkowicie zakryty.
  • Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • Osączyć kalafior na sitku, wywar zlać do drugiego naczynia. Rozmiksować ugotowany kalafior ze szklanką mleka i jedną szklanką wywaru.
  • Zagnieść mąkę z tłuszczem, uformować małą kulkę. Wrzucić do zupy, mieszać tak długo, aż kulka się rozpuści.
  • Obrać jabłko ze skórki, usunąć pestki. Utrzeć jabłko na grubej tarce. Dodać do zupy razem z chrzanem i curry.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną curry.

Zupa krem z szparagów

Składniki
  • 3 - szklanki wywaru z drobiu i warzyw.
  • 100 g kury gotowanej.
  • 150 g szparagów.
  • Jajo gotowane na twardo.
  • 2 - łyżki groszku konserwowego.
  • 1/3 szklanki śmietany.
  • Łyżka masła.
  • Łyżka mąki.
  • Sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie
  • Szparagi umyć, oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować.
  • Potem wyjąć, wystudzić zemleć razem z kurą obraną z kości i jajkiem.
  • Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką.
  • Dodać przecier i gotować ok. 5 min. na małym ogniu.
  • Następnie połączyć ze śmietaną i groszkiem, zagotować.
  • Doprawić do smaku.
   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00