|
Zupa krem z porów |
|
|
Składniki:
- 2 - pory.
- Cebula.
- 4 - ząbki czosnku.
- Mała cukinia.
- 1 - średnia pietruszka.
- Sól pieprz.
- Koperek lub natka.
Przygotowanie:
- Odcinamy z porów najbrudniejsze końce. Pory myjemy i kroimy na duże
kawałki.
- Cukinię wraz z zieloną skórką myjemy i kroimy na grube plastry
- Cebulę i czosnek myjemy i siekamy.
- Do garnka wrzucamy pory, cukinię i obraną pokrojoną pietruszkę.
Gotujemy ok. 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie, mielimy ją w
mikserze na krem. Zagotowujemy.
- Gdy wyłączymy gaz, do gorącej zupy dodajemy łyżeczkę masła.
Posypujemy posiekanym koperkiem lub natką.
|
|
|
Zupa krem z cukinii |
|
|
Składniki
- 50 dag cukinii.
- Pół litra wywaru drobiowego.
- Cebula.
- Mała marchew.
- Pól małej pietruszki.
- 100 g masła.
- 100 g śmietany.
- 100 g białego wina.
- Sól, pieprz biały.
Przygotowanie
- W garnku rozpuścić masło, wsypać pokrojone warzywa i cukinię
(usunąć gniazdo nasienne).
- Dodać soli, pieprzu i podsmażyć. Wlać wywar i połowę białego wina.
- Gotować do miękkości.
- Zmiksować, dodać śmietanę i resztę białego wina, zagotować.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
|
|
|
Zupa krem z kalafiora |
|
|
Składniki
- 1 - mały kalafior.
- 1 - małe jabłko.
- 1 - szklanka mleka.
- 1 - łyżka mąki.
- 1 - łyżka masła lub margaryny.
- 2 - łyżeczki tartego chrzanu.
- 2 - łyżeczki curry.
- Sól, biały pieprz.
- Odrobina cukru.
Przygotowanie
- Kalafior oczyścić, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki.
- Włożyć do garnka, zalać lekko osoloną wodą, tak aby kalafior był całkowicie zakryty.
- Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 20 minut.
- Osączyć kalafior na sitku, wywar zlać do drugiego naczynia. Rozmiksować ugotowany kalafior ze szklanką mleka i jedną szklanką wywaru.
- Zagnieść mąkę z tłuszczem, uformować małą kulkę. Wrzucić do zupy, mieszać tak długo, aż kulka się rozpuści.
- Obrać jabłko ze skórki, usunąć pestki. Utrzeć jabłko na grubej tarce. Dodać do zupy razem z chrzanem i curry.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną curry.
|
|
|
Zupa krem z szparagów |
|
|
Składniki
- 3 - szklanki wywaru z drobiu i warzyw.
- 100 g kury gotowanej.
- 150 g szparagów.
- Jajo gotowane na twardo.
- 2 - łyżki groszku konserwowego.
- 1/3 szklanki śmietany.
- Łyżka masła.
- Łyżka mąki.
- Sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie
- Szparagi umyć, oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować.
- Potem wyjąć, wystudzić zemleć razem z kurą obraną z kości i jajkiem.
- Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką.
- Dodać przecier i gotować ok. 5 min. na małym ogniu.
- Następnie połączyć ze śmietaną i groszkiem, zagotować.
- Doprawić do smaku.
|
|
|