Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Orzechowiec

Masa karmelowa:
  • 20 - 30 dag orzechów włoskich.
  • 15 - dag masła.
  • 10 - dag cukru pudru.
  • 2 - łyżki miodu.
Ciasto:
  • 0,5 - kg mąki.
  • 20 - dag cukru.
  • 20 - dag margaryny.
  • 2 - jajka.
  • 2 - łyżki miodu.
  • 2 - łyżki sody oczyszczonej.
Krem:
  • 0,5 - l mleka.
  • 4 łyżki cukru.
  • 1 - cukier waniliowy.
  • 2 - kopiaste łyżki mąki.
  • 2 - kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 1 - kostka masła lub (Kasi).
Przygotowanie:
  • Przygotowanie masy karmelowej:
    • Składniki włożyć do garnka i smażyć na złoty kolor.
  • Przygotowani ciasta:
    • Sodę oczyszczoną rozpuść w 2 łyżkach mleka. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części (dwie blachy). Blachy mocno posmarować tłuszczem. Masą karmelową wysmarować jedną część ciasta piec w temperaturze 180º C około 15 - 20 minut.
  • Przygotowanie kremu:
    • Zagotować ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na upieczone ciasto, przykryć drugą częścią.

   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00