|
Orzechowiec |
|
|
Masa karmelowa:
- 20 - 30 dag orzechów włoskich.
- 15 - dag masła.
- 10 - dag cukru pudru.
- 2 - łyżki miodu.
Ciasto:
- 0,5 - kg mąki.
- 20 - dag cukru.
- 20 - dag margaryny.
- 2 - jajka.
- 2 - łyżki miodu.
- 2 - łyżki sody oczyszczonej.
Krem:
- 0,5 - l mleka.
- 4 łyżki cukru.
- 1 - cukier waniliowy.
- 2 - kopiaste łyżki mąki.
- 2 - kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej.
- 1 - kostka masła lub (Kasi).
Przygotowanie:
Przygotowani ciasta:
- Sodę oczyszczoną rozpuść w 2 łyżkach mleka. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części (dwie blachy). Blachy mocno posmarować tłuszczem.
Masą karmelową wysmarować jedną część ciasta piec w temperaturze 180º C około 15 - 20 minut.
Przygotowanie kremu:
- Zagotować ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na upieczone
ciasto, przykryć drugą częścią.
|
|
|