Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Sernik nr 1

Składniki na ciasto:
  • 750 - g twarogu.
  • 150 - g cukru pudru.
  • 5 - jajek.
  • 250 - ml mleka.
  • 1 - cukier waniliowy.
  • 8 - g Sernix - dodatek spulchniający.
  • 0-5 fiolki aromatu cytrynowego.
  • 50 - g rodzynek.
  • 1 - tabliczka czekolady gorzkiej.
Spód do sernika:
  • 3 - jajka całe.
  • ½kostki masła.
  • ½ proszku do pieczenia.
  • 2 - łyżki mąki wrocławskiej.
  • 2 - łyżki mąki krupczatki.
  • 3 - łyżki cukru.
  • 2 - łyżki śmietany kwaśnej.
Przygotowanie:
  • Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić "na sztywno" z 1 łyżką cukru pudru.
  • Do żółtek dodać zmielony twaróg, cukier puder, aromat - cukier waniliowy, Sernix i mleko.
  • Całość wymieszać mikserem na najwyższych obrotach 3- 5 minut.
  • Do uzyskanej masy dodać umyte, osuszone i obsypane mąką rodzynki oraz ubitą pianę z białek.
  • Delikatnie wymieszać łyżką.
  • Nałożyć do wysmarowanej tłuszczem wysypanej mąką tortownicy o średnicy 21cm.
  • Piec około 60 minut w temp. 170º C.
  • Upieczony sernik pozostawić na około 10 minut w piekarniku.
  • Tabliczkę czekolady roztopić z 1 łyżką masła i udekorować tym sernik.

Sernik nr 2

Składniki:
  • 1,5 kg sera śmietankowego.
  • 10 żółtek - białka na końcu ubić.
  • 1,5 szklanki cukru.
  • 1 kostka masła roślinnego.
  • 2 - łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Rodzynki i inne bakalia.
Ciasto na spód - sernika:
  • ¼ tłuszczu.
  • 2 jajka całe.
  • 2 łyżki cukru.
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej.
  • ¼ szklanki mąki wrocławskiej.
Przygotowanie:
  • Wyrobić ciasto na spód sernika.
  • 1 szklanka cukru, żółtka, tłuszcz - ucierać w tym samym czasie dokładać łyżką ser, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, na koniec rodzynki.
  • Do białek dodajemy pół szklanki cukru, ubite dodajemy do ciasta.
  • Ciasto na spód podpiec.
  • Później nałożyć ser i piec dalej przez około 50 - 60 minut w temperaturze 180º.

Sernik Krakowski

Masa serowa:
  • 750 - g sera białego.
  • 150 - g cukru.
  • 60 - g mąki ziemniaczanej.
  • 5 - jaj.
  • 100 - g tłuszczu (masła).
  • 100 - g rodzynek.
  • 50 - g skórki pomarańczowej mielonej.
Ciasto kruche:
  • 160 - g mąki pszennej.
  • 75 - g cukru pudru.
  • 90 - g masła.
  • ½ - łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Torebka cukru waniliowego.
  • 1 - jajko.
  • Szczypta soli.
Przygotowanie:
  • Przygotowanie ciasta kruchego.
    • Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść do uzyskania gładkiej masy. Wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Odłożyć 1/3 ciasta do wykonania kratki. Pozostałe ciasto rozwałkować. Ta ilość starcza na średnią tortownicę. Nakłuć widelcem i zapiec w piekarniku na jasnozłoty kolor.
  • Przygotowanie masy serowej.
    • Ser zmielić w maszynce lud bardzo dokładnie zmiksować z cukrem, jajami i masłem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać sparzone wcześniej rodzynki zmieloną lud drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Masę serową rozłożyć równomiernie na podpieczonym kruchym spodzie i udekorować kratką z pozostałego ciasta kruchego. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 170º C przez godzinę.

Makowy sernik

Masa serowa:
  • 25 - dag cukru pudru.
  • 5 jajek.
  • 1 kg twarogu.
  • ½ kostki margaryny.
  • Aromat.
  • Bakalie.
Masa makowa:
  • 50 - dag maku.
  • 30 - dag cukru pudru.
  • 2 jajka.
  • Białko.
  • 2 - łyżeczki tartej bułki.
  • Aromat.
Ciasto:
  • 20 - dag mąki.
  • 10 - dag cukru pudru.
  • ½ - kostki margaryny.
  • Żółtko.
  • Płatki migdałowe.
  • Lukier.
Przygotowanie:
  • Mąkę posiekać z margaryna i cukrem, wbij żółtko, zagnieść ciasto, schłodzić. Rozwałkuj, włóż do natłuszczonej blachy, robiąc podwyższony brzeg. Po nakłuwaj i piecz 15 minut w temp. 200º C. Ostudź.
  • Mak sparz, osącz, i zmiel 2 razy. Utrzyj z cukrem i żółtkiem. Dodaj tartą bułkę, delikatnie wymieszaj z ubitymi na pianę bakaliami i aromatem.
  • Odciśnij ser i zmiel go 2 razy. Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkiem. Do masy jajecznej dodawaj - cały czas mieszając ser. Na koniec dodaj aromat, bakalie i pianę ubitą z białe.
  • Na podpieczonym cieście układaj na przemian masę makową i obok masę serową.
  • Piecz 45 - minut w temp. 190º C.
  • Ostudź, polej przygotowanym lukrem, udekoruj płatkami.

   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00