Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Pomidorowy

Składniki:
  • 80 - dag pomidorów.
  • Duże jabłko (lub 2 mniejsze).
  • Duży por.
  • Cebula.
  • ¾ kefiru.
  • ¾ śmietany.
  • 1 - 2 łyżki oliwy.
  • Szczypta startej gałki muszkatołowej.
  • Szczypta imbiru.
  • Szczypta chili.
  • Natka pietruszki.
  • Pieprz i sól.
Przygotowanie:
  • Oczyszczony i pokrojony w półplasterki por, obrane i starte jabłko,posiekaną cebulę i. rozdrobniony czosnek zeszklić na oliwie.
  • Dodać umyte i obrane pomidory, zalać trzema szklankami osolonego wrzątku i krótko gotować.
  • Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć zupę z ognia, ostudzić i zmiksować z kefirem i śmietaną, przyprawić.
  • Chłodnik oziębić, rozlać na talerze, posypać posiekaną dymką i drobno pokrajaną natką pietruszki.

Posilny niemiecki

Składniki:
  • 4 - szklanki jogurtu.
  • 20 - dag chudej szynki lub kiełbasy.
  • Ogórek.
  • 4 - ząbki czosnku.
  • 2 - łyżki posiekanej cebuli.
  • 2 - łyżki posiekanego szczypiorku.
  • Łyżeczka ostrej musztardy.
  • 4 - kromki białego chleba.
  • 3 - łyżki masła roślinnego.
  • Koperek.
  • Pieprz, sól.
Przygotowanie:
  • Wlać jogurt do garnka, dodać musztardę, sól i pieprz, pokrojony w kostkę ogórek, pokrojoną w paski wędlinę i posiekaną cebulę.
  • Wymieszać ochłodzić.
  • Nalać zupę na talerze, posypać szczypiorkiem i koperkiem.
  • Kromki chleba pokroi c w kostkę.
  • Posiekany czosnek zrumienić na maśle, dodać do zupy, a w pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć kostki chleba i podać je osobno w miseczce.

Gruszkowy

Składniki:
  • 5 - dag gruszek.
  • Szklanka białego wina.
  • Łyżka mąki ziemniaczanej.
  • Łyżka migdałów.
  • 3 - goździki.
  • Sok z połowy cytryny.
  • Szczypta soli.
Przygotowanie:
  • Opłukane, obrane, pozbawione pestek gruszki pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, posypać cukrem, zalać 5 szklankami wody, dodać przyprawy i ugotować.
  • Po zdjęciu z ognia wyjąć goĽdziki, i kilka cząstek ugotowanych gruszek, a resztę zmiksować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą i dodać migdały pokrojone w paski.
  • Po ponownym zagotowaniu ostudzić i wymieszać z sokiem z cytryny oraz winem.
  • Przed samym podaniem schładzamy kefir rozmieszać z dodatkiem buraków, w krajać inną zieleninę, wymieszać.
  • Do każdego talerza zupy włożyć po kilka kawałków ugotowanych gruszek.
  • Podawać z makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem.

Truskawkowy

Składniki:
  • 70 - dag truskawek.
  • 50 - dag arbuza.
  • 1 - mała cytryna.
  • 1 - op. Cukru waniliowego.
  • 1 - łyżka mąki ziemniaczanej.
  • 4 - łyżki cukru.
  • Listek melisy.
Przygotowanie:
  • Truskawki pokroić na kawałki.
  • Zdjąć z cytryny skórkę pokroić w makaronik.
  • Gotować 5 minut.
  • Włożyć truskawki, gotować razem 2 minuty.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kilku łyżkach wody i cały czas mieszając zagotować.
  • Z arbuza usunąć pestki i specjalną łyżką wydrążyć kulki.
  • Pozostały miąższ zmiksować, dodać do ostudzonej zupy.
  • Przyprawić cukrem waniliowym.
  • Wstawić do lodówki.
  • Podawać z kuleczkami z arbuza, posypany paseczkami skórki cytrynowej i listkami melisy.

Pomidorowo bazyliowy

Składniki:
  • 1 - kg pomidorów.
  • 1 - pęczek dymki.
  • 1 - 0stra papryka chilli.
  • 1 - kostka bulionu warzywnego.
  • 4 - 5 gałązek bazylii.
  • Sok z cytryny.
  • 2 - łyżki z oliwy.
  • Mielona słodka papryka.
  • Sól, pieprz.
  • Czosnek.
  • Pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
  • Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wycinając przy tym nasady łodyżek.
  • Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzątku.
  • Do bulionu dodać pomidory, oliwę i razem zmiksować.
  • Dymkę oczyścić, umyć, osuszyć, odciąć szczypior i zetrzeć na tarce.
  • Papryczkę chilli umyć, oczyścić z nasion i bardzo drobno posiekać.
  • Gałązki bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki.
  • Część listków odłożyć do dekoracji, a pozostałe posiekać.
  • Do zmiksowanych pomidorów dodać startą cebule, posiekaną papryczkę chilli i bazylię.
  • Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, przeciśniętymi przez prasę 2 ząbki czosnku, mieloną papryką, solą i pieprzem.
  • Dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce pod przykryciem.
  • Podawać udekorowany listkami bazylii ewentualnie małymi pomidorkami koktajlowymi.

Zielony

Składniki:
  • Mała główka sałaty.
  • 10 - dag szczawiu.
  • 10 - dag szpinaku.
  • 20 - dag twarogu lub 2 jaja.
  • 2 - szklanki kefiru.
  • 5 - łyżek śmietany.
  • Ząbek czosnku.
  • Sok i skórka z cytryny.
  • Natka pietruszki.
  • Koperek.
  • Szczypiorek.
  • Pieprz i sól.
Przygotowanie:
  • Zagotować dwie szklanki wody, włożyć posiekany szczaw i szpinak.
  • Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia, ochłodzić, dodać pokrojone w paski liście sałaty oraz pozostałą zieleninę i sok z połowy cytryny wymieszać.
  • Wlać kefir, śmietanę, przyprawić i znów wymieszać.
  • Do każdego talerza włożyć po pół jajka ugotowanego twardo lub łyżkę pokrojonego w kostkę twarogu i wlać chłodnik.

Rabarbarem

Składniki:
  • 0,5 - kg rabarbaru.
  • 2 - łyżki cukru.
  • Szczypta cynamonu.
  • 5 - goździków.
  • Pomarańcza.
Przygotowanie:
  • Rabarbar oczyścić, pokrój na niewielkie kawałki.
  • Pomarańczę wyszoruj i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do garnka wlej 1,5 litra wody, włóż rabarbar i pomarańczę.
  • Dodaj cynamonu i goździki.
  • Gotuj ok. 15 minut.
  • Dodaj cukru i wymieszaj.
  • Podawać na zimno.

Śliwkowy

Składniki:
  • 40 - dag świeżych lub mrożonych śliwek.
  • Pół szklanki mleka.
  • Jajo.
  • 2 - czubate łyżki mąki.
  • ¾ szklanki śmietany.
  • 2 - 3 łyżki cukru.
  • Goździk.
  • Szczypta soli.
Przygotowanie:
  • Do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody wrzucić umyte i wydrylowane śliwki pokrojone w ósemki.
  • Gotować, aż będą miękkie, pilnując, aby się nie rozpadły.
  • Podprawić zawiesiną z płaskiej łyżki mąki i mleka, zagotować.
  • Do lekko wrzącej zupy wlewać cienkim strumieniem - najlepiej przez lejek - ciasto przygotowane z jaj
  • i reszty mąki (powinno mieć taką konsystencje, by tworzyły się długie wstążki). Gdy kluski wypłyną, zdjąć zupę z ognia, przestudzić, wlać śmietanę i rozmieszać.

Wiśniowy

Składniki:
  • 500 - g czarnych wiśni.
  • 1 ½ szklanki czerwonego wina.
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej.
  • Pół limonki.
  • ½ szklanki śmietany kremówki.
  • Cukier.
  • Szczypta cynamonu.
  • Sól.
Przygotowanie:
  • Wiśnie umyć, dokładnie osuszyć, wydrylować.
  • Zalać dwiema szklankami zimnej wody, gotować 10 minut, wlać wino i gotować dalsze 10 minut.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżeczkach zimnej wody, wlać do gotującej się zupy i mieszając zagotować.
  • Przyprawić do smaku solą, cukrem, cynamonem i sokiem z limonki.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kilku łyżkach wody i cały czas mieszając zagotować.
  • Zupę ostudzić i oziębić w lodówce.
  • Śmietanę ubić z łyżką cukru, dodać łyżeczkę skórki z limonki.

Botwinką

Składniki:
  • Pęczek botwinki.
  • Szklanka wody.
  • Kwas cytrynowy.
  • Szklanka kwasu buraczanego.
  • 1 - litr kefiru.
  • 15 - dag ogórka.
  • Pęczek rzodkiewki.
  • Pęczek szczypiorku.
  • Łyżka natki pietruszki.
  • Łyżka kopru.
  • Sól.
Przygotowanie:
  • Oczyszczone młode buraczki 3-4 minuty gotować w około ćwierć litra wody, zakwasić wystudzić.
  • Dodać kwasu buraczanego lub koncentratu soku buraczanego rozmieszać w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
  • Pokroić ogórek, rzodkiewki, szczypiorek. Można dołożyć 1-2 listki zielonego czosnku, które także należy drobno pokroić.
  • Przed samym podaniem schładzamy kefir rozmieszać z dodatkiem buraków, w krajać inną zieleninę, wymieszać.
  • Przyprawić do smaku solą ewentualnie dodać mielonego pieprzu.
  • Podając chłodnik można na talerzu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jajek.

   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00