|
Pomidorowy |
|
|
Składniki:
- 80 - dag pomidorów.
- Duże jabłko (lub 2 mniejsze).
- Duży por.
- Cebula.
- ¾ kefiru.
- ¾ śmietany.
- 1 - 2 łyżki oliwy.
- Szczypta startej gałki muszkatołowej.
- Szczypta imbiru.
- Szczypta chili.
- Natka pietruszki.
- Pieprz i sól.
Przygotowanie:
- Oczyszczony i pokrojony w półplasterki por, obrane i starte jabłko,posiekaną cebulę i. rozdrobniony czosnek zeszklić na oliwie.
- Dodać umyte i obrane pomidory, zalać trzema szklankami osolonego wrzątku i krótko gotować.
- Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć zupę z ognia, ostudzić i zmiksować z kefirem i śmietaną, przyprawić.
- Chłodnik oziębić, rozlać na talerze, posypać posiekaną dymką i drobno pokrajaną natką pietruszki.
|
|
|
Posilny niemiecki |
|
|
Składniki:
- 4 - szklanki jogurtu.
- 20 - dag chudej szynki lub kiełbasy.
- Ogórek.
- 4 - ząbki czosnku.
- 2 - łyżki posiekanej cebuli.
- 2 - łyżki posiekanego szczypiorku.
- Łyżeczka ostrej musztardy.
- 4 - kromki białego chleba.
- 3 - łyżki masła roślinnego.
- Koperek.
- Pieprz, sól.
Przygotowanie:
- Wlać jogurt do garnka, dodać musztardę, sól i pieprz, pokrojony w kostkę ogórek, pokrojoną w paski wędlinę i posiekaną cebulę.
- Wymieszać ochłodzić.
- Nalać zupę na talerze, posypać szczypiorkiem i koperkiem.
- Kromki chleba pokroi c w kostkę.
- Posiekany czosnek zrumienić na maśle, dodać do zupy, a w pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć kostki chleba i podać je osobno w miseczce.
|
|
|
Gruszkowy |
|
|
Składniki:
- 5 - dag gruszek.
- Szklanka białego wina.
- Łyżka mąki ziemniaczanej.
- Łyżka migdałów.
- 3 - goździki.
- Sok z połowy cytryny.
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
- Opłukane, obrane, pozbawione pestek gruszki pokroić na kawałki, przełożyć do rondla,
posypać cukrem, zalać 5 szklankami wody, dodać przyprawy i ugotować.
- Po zdjęciu z ognia wyjąć goĽdziki, i kilka cząstek ugotowanych gruszek, a resztę
zmiksować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą i dodać migdały pokrojone w paski.
- Po ponownym zagotowaniu ostudzić i wymieszać z sokiem z cytryny oraz winem.
- Przed samym podaniem schładzamy kefir rozmieszać z dodatkiem buraków, w krajać inną zieleninę, wymieszać.
- Do każdego talerza zupy włożyć po kilka kawałków ugotowanych gruszek.
- Podawać z makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem.
|
|
|
Truskawkowy |
|
|
Składniki:
- 70 - dag truskawek.
- 50 - dag arbuza.
- 1 - mała cytryna.
- 1 - op. Cukru waniliowego.
- 1 - łyżka mąki ziemniaczanej.
- 4 - łyżki cukru.
- Listek melisy.
Przygotowanie:
- Truskawki pokroić na kawałki.
- Zdjąć z cytryny skórkę pokroić w makaronik.
- Gotować 5 minut.
- Włożyć truskawki, gotować razem 2 minuty.
- Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kilku łyżkach wody i cały czas mieszając zagotować.
- Z arbuza usunąć pestki i specjalną łyżką wydrążyć kulki.
- Pozostały miąższ zmiksować, dodać do ostudzonej zupy.
- Przyprawić cukrem waniliowym.
- Wstawić do lodówki.
- Podawać z kuleczkami z arbuza, posypany paseczkami skórki cytrynowej i listkami melisy.
|
|
|
Pomidorowo bazyliowy |
|
|
Składniki:
- 1 - kg pomidorów.
- 1 - pęczek dymki.
- 1 - 0stra papryka chilli.
- 1 - kostka bulionu warzywnego.
- 4 - 5 gałązek bazylii.
- Sok z cytryny.
- 2 - łyżki z oliwy.
- Mielona słodka papryka.
- Sól, pieprz.
- Czosnek.
- Pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
- Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wycinając przy tym nasady łodyżek.
- Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzątku.
- Do bulionu dodać pomidory, oliwę i razem zmiksować.
- Dymkę oczyścić, umyć, osuszyć, odciąć szczypior i zetrzeć na tarce.
- Papryczkę chilli umyć, oczyścić z nasion i bardzo drobno posiekać.
- Gałązki bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki.
- Część listków odłożyć do dekoracji, a pozostałe posiekać.
- Do zmiksowanych pomidorów dodać startą cebule, posiekaną papryczkę chilli i bazylię.
- Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, przeciśniętymi przez prasę 2 ząbki czosnku, mieloną papryką, solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce pod przykryciem.
- Podawać udekorowany listkami bazylii ewentualnie małymi pomidorkami koktajlowymi.
|
|
|
Zielony |
|
|
Składniki:
- Mała główka sałaty.
- 10 - dag szczawiu.
- 10 - dag szpinaku.
- 20 - dag twarogu lub 2 jaja.
- 2 - szklanki kefiru.
- 5 - łyżek śmietany.
- Ząbek czosnku.
- Sok i skórka z cytryny.
- Natka pietruszki.
- Koperek.
- Szczypiorek.
- Pieprz i sól.
Przygotowanie:
- Zagotować dwie szklanki wody, włożyć posiekany szczaw i szpinak.
- Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia, ochłodzić, dodać pokrojone w paski liście sałaty oraz pozostałą zieleninę i sok z połowy cytryny wymieszać.
- Wlać kefir, śmietanę, przyprawić i znów wymieszać.
- Do każdego talerza włożyć po pół jajka ugotowanego twardo lub łyżkę pokrojonego w kostkę twarogu i wlać chłodnik.
|
|
|
Rabarbarem |
|
|
Składniki:
- 0,5 - kg rabarbaru.
- 2 - łyżki cukru.
- Szczypta cynamonu.
- 5 - goździków.
- Pomarańcza.
Przygotowanie:
- Rabarbar oczyścić, pokrój na niewielkie kawałki.
- Pomarańczę wyszoruj i pokrój na niewielkie kawałki.
- Do garnka wlej 1,5 litra wody, włóż rabarbar i pomarańczę.
- Dodaj cynamonu i goździki.
- Gotuj ok. 15 minut.
- Dodaj cukru i wymieszaj.
- Podawać na zimno.
|
|
|
Śliwkowy |
|
|
Składniki:
- 40 - dag świeżych lub mrożonych śliwek.
- Pół szklanki mleka.
- Jajo.
- 2 - czubate łyżki mąki.
- ¾ szklanki śmietany.
- 2 - 3 łyżki cukru.
- Goździk.
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
- Do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody wrzucić umyte i wydrylowane śliwki pokrojone w ósemki.
- Gotować, aż będą miękkie, pilnując, aby się nie rozpadły.
- Podprawić zawiesiną z płaskiej łyżki mąki i mleka, zagotować.
- Do lekko wrzącej zupy wlewać cienkim strumieniem - najlepiej przez lejek - ciasto przygotowane z jaj
i reszty mąki (powinno mieć taką konsystencje, by tworzyły się długie wstążki).
Gdy kluski wypłyną, zdjąć zupę z ognia, przestudzić, wlać śmietanę i rozmieszać.
|
|
|
Wiśniowy |
|
|
Składniki:
- 500 - g czarnych wiśni.
- 1 ½ szklanki czerwonego wina.
- Łyżeczka mąki ziemniaczanej.
- Pół limonki.
- ½ szklanki śmietany kremówki.
- Cukier.
- Szczypta cynamonu.
- Sól.
Przygotowanie:
- Wiśnie umyć, dokładnie osuszyć, wydrylować.
- Zalać dwiema szklankami zimnej wody, gotować 10 minut, wlać wino i gotować dalsze 10 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżeczkach zimnej wody, wlać do gotującej się zupy i mieszając zagotować.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, cynamonem i sokiem z limonki.
- Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kilku łyżkach wody i cały czas mieszając zagotować.
- Zupę ostudzić i oziębić w lodówce.
- Śmietanę ubić z łyżką cukru, dodać łyżeczkę skórki z limonki.
|
|
|
Botwinką |
|
|
Składniki:
- Pęczek botwinki.
- Szklanka wody.
- Kwas cytrynowy.
- Szklanka kwasu buraczanego.
- 1 - litr kefiru.
- 15 - dag ogórka.
- Pęczek rzodkiewki.
- Pęczek szczypiorku.
- Łyżka natki pietruszki.
- Łyżka kopru.
- Sól.
Przygotowanie:
- Oczyszczone młode buraczki 3-4 minuty gotować w około ćwierć litra wody, zakwasić wystudzić.
- Dodać kwasu buraczanego lub koncentratu soku buraczanego rozmieszać w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
- Pokroić ogórek, rzodkiewki, szczypiorek. Można dołożyć 1-2 listki zielonego czosnku, które także należy drobno pokroić.
- Przed samym podaniem schładzamy kefir rozmieszać z dodatkiem buraków, w krajać inną zieleninę, wymieszać.
- Przyprawić do smaku solą ewentualnie dodać mielonego pieprzu.
- Podając chłodnik można na talerzu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jajek.
|
|
|