|
Dżem - dyniowo jabłkowy |
|
|
Składniki:
- 2 - kg dyni.
- 2 - kg jabłek.
- 1 - szklanka wody.
- 1 - szklanka cukru.
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego.
- trochę gałki muszkatołowej.
- 2 - goździki.
- trochę przyprawy do pierników.
- 1 - żelfiks.
Przygotowanie:
- Dynię i jabłko pokroić w kostkę zagotować.
- Dodać cukier, wodę, kw. cytrynowego, gałki muszkatołowej, goździki, przyprawy do pierników na koniec dodać żelfiks.
- Gorące wlewać do słoików.
- Zamknąć.
- Przykryć ręcznikiem do wystygnięcia.
|
|
|
Dżem - jabłkowo - brzoskwiniowo - pomarańczowy |
|
|
Składniki:
- 0,5 - kg jabłek
- 0,5 - kg brzoskwini
- 2 duże pomarańcza
- 0,5 - kg cukru
- 1 - torebka cukru waniliowego
- 2 - żelfiksy
Przygotowanie:
- Jabłka obrać ,pokroić na cząstki, brzoskwinie pokroić na cząstki, dodać do gotowania 0,5 litra wody.
- Dodać cukier, cukier waniliowy.
- Pół godziny przed końcem gotowania dodać pokrajane (bez skórki) pomarańcza.
- Zagotować dodać żelfiks.
- Jeszcze raz zagotować.
- Po wlewać do słoików od dżemu.
- Zamknąć i przykryć ręcznikiem do wystygnięcia.
|
|
|
Dżem z dyni |
|
|
Składniki:
- 2 - kg miąższu.
- 2 - torebki żelfiksu.
- 0,5 - l. soku pomarańczowo - owocowego.
- 1 - kg cukru.
- 1 - cytryna.
- trochę gałki muszkatołowej.
- 3 - goździki.
Przygotowanie:
- Miąższ ugotować, dodać cukier, wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny.
- Zetrzeć skórki z pomarańczy i cytryny, dodać trochę gałki muszkatołowej, 3 goździki.
- Gorące nakładać do słoików i zamknąć.
- Przykryć ręcznikiem do ostygnięcia.
|
|
|