Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Dżem - dyniowo jabłkowy

Składniki:
  • 2 - kg dyni.
  • 2 - kg jabłek.
  • 1 - szklanka wody.
  • 1 - szklanka cukru.
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego.
  • trochę gałki muszkatołowej.
  • 2 - goździki.
  • trochę przyprawy do pierników.
  • 1 - żelfiks.
Przygotowanie:
  • Dynię i jabłko pokroić w kostkę zagotować.
  • Dodać cukier, wodę, kw. cytrynowego, gałki muszkatołowej, goździki, przyprawy do pierników na koniec dodać żelfiks.
  • Gorące wlewać do słoików.
  • Zamknąć.
  • Przykryć ręcznikiem do wystygnięcia.

Dżem - jabłkowo - brzoskwiniowo - pomarańczowy

Składniki:
  • 0,5 - kg jabłek
  • 0,5 - kg brzoskwini
  • 2 duże pomarańcza
  • 0,5 - kg cukru
  • 1 - torebka cukru waniliowego
  • 2 - żelfiksy
Przygotowanie:
  • Jabłka obrać ,pokroić na cząstki, brzoskwinie pokroić na cząstki, dodać do gotowania 0,5 litra wody.
  • Dodać cukier, cukier waniliowy.
  • Pół godziny przed końcem gotowania dodać pokrajane (bez skórki) pomarańcza.
  • Zagotować dodać żelfiks.
  • Jeszcze raz zagotować.
  • Po wlewać do słoików od dżemu.
  • Zamknąć i przykryć ręcznikiem do wystygnięcia.

Dżem z dyni

Składniki:
  • 2 - kg miąższu.
  • 2 - torebki żelfiksu.
  • 0,5 - l. soku pomarańczowo - owocowego.
  • 1 - kg cukru.
  • 1 - cytryna.
  • trochę gałki muszkatołowej.
  • 3 - goździki.
Przygotowanie:
  • Miąższ ugotować, dodać cukier, wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny.
  • Zetrzeć skórki z pomarańczy i cytryny, dodać trochę gałki muszkatołowej, 3 goździki.
  • Gorące nakładać do słoików i zamknąć.
  • Przykryć ręcznikiem do ostygnięcia.

   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00