|
Rogal Świętomarciński |
|
|
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej.
- 300 ml mleka.
- 1 jajko.
- 12 dag masła.
- 8 dag drożdży.
- po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej.
- Do przełożenia ciasta 25 dag mocno schłodzonego masła, sól.
- Do posypania: posiekana kandyzowana skórka pomarańczy.
- Masa 50 dag białego maku.
- 10 dag bakalii (mielone orzechy), rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy, miód lub cukier do smaku.
- Do zagęszczania masy: surowe białko.
- Lukier: 4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie masy:
- Do maku dodać miód, zmielić dwukrotnie, dodać zrumienione orzechy,
sparzone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszać zagęścić
białkiem.
Przygotowanie ciasta:
- Drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko, mleko, mąkę,
stopione masło, esencje zapachowe i odrobinę soli.
Wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na pół, obie
części rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć plasterkami
masła i rozwałkować na placki. Pokroić na trójkąty,
nałożyć masę, i zwinąć rogaliki. Upiec na złoto w
temperaturze 180º C. Ozdobić lukrem z cukru pudru i
łyżki gorącej wody oraz skórką pomarańczową. Składniki
trzymać na małym ogniu około 12 minut, do odparowania
całej wody, na początku często mieszając.
|
|
|
Rogal maślany |
|
|
Składniki:
- 1 szklanka mleka.
- ½ kostki masła.
- ½ szklanki cukru.
- ½ łyżeczki soli.
- łyżka suchych drożdży
- 3 duże jajka.
- 4 i ½ szklanki mąki.
- 3 - 4 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru.
Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1 szklanki zalać drożdże,
dobrze wymieszać i zostawić aż rozczyn zacznie się podnosić.
Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego
masło i cukier. Odstawić aż lekko wystygnie.
Teraz wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka i wymieszać,
aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i
wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące.
Włożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia
w ciepłym miejscu około 1 godziny, aż podwoi się objętość.
Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkować koło o średnicy 22cm.
Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów i zawijać rogaliki,
układać na wysmarowanej blasze.
Posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200º C. wyjąć z piekarnika
i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.
|
|
|
Rogale z konfiturą wiśniową |
|
|
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej.
- 25 dag margaryny.
- 1 jajko.
- 4 dag drożdży.
- 0,5 szklanki mleka.
- 4 łyżki cukru.
- Szczypta soli.
- Konfitura wiśniowa.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże,
jajko, cukier, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i
dodajemy miękką margarynę.
Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę.
Do wyższego garnka wlewamy zimną wodę
i wrzucamy ciasto. Gdy wypłynie wrzucamy na stolnicę.
Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty.
Nakładamy po łyżeczce konfitury i zwijamy rogaliki.
Układamy na natłuszczonej, wysypaną mąką blaszce i
odstawiamy na 20 minut, aby wyrosło.
Smarujemy rogaliki rozmącony jajkiem i posypując cukrem bądź makiem.
Rogaliki te można nadziewać nie tylko innymi smakami
konfitur, jak np. dzikiej róży, ale np. farszem mięsnym,
takim jak pierogi, albo kapustą z grzybami. Ciasto może
stanowić bazę dla naszej wyobraźni.
|
|
|
Rogale z solą morską |
|
|
Składniki:
- 1 butelka piwa(0.33l).
- 3 łyżki oleju słonecznikowego.
- 1 ½ łyżki miodu.
- 1 ½ łyżeczki soli.
- 4 łyżki kminku.
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej.
- 1 i 2/3 szklanki mąki żytniej.
- ¼ szklanki kaszy manny.
- 1 łyżeczka (suchych) drożdży.
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej (lub kamiennej) do posypania.
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto,
przełożyć do posmarowania olejem miski, przykryć i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyciągnąć, podzielić na 3 równe części i
odstawić pod przykryciem na 5 minut. Wyłożyć
pergaminem 2 lub 3 blaszki.
Na stolnicy posypaną mąką kolejno rozwałkować każdą
z części ciasta na koło o średnicy 20 - 25 cm
pociąć na 8 jak najrówniejszych wycinków.
Każdy z wycinków zwinąć od cięciwy do środka,
przełożyć na papier wąskim koniuszkiem pod spód.
Blaszki przykryć szczelnie folią spożywczą,
posmarować lub spryskać olejem wstawić do lodówki.
Rano wyciągnąć rogaliki z lodówki i wstawić przykryte
folią do ogrzanego piekarnika (40º C.) na 30 - 40 minut.
Gdy podwoją swoją objętość, wyjąć, spryskać wodą i
posypać gruboziarnistą solą morską.
Piec w temperaturze 200º C. 15 - 20 minut,
aż skórka nabierze złocistobrązowyego koloru. Wyciągnąć
i po kilku minutach można już podać.
|
|
|