Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Rogal Świętomarciński

Składniki:
  • 60 dag mąki pszennej.
  • 300 ml mleka.
  • 1 jajko.
  • 12 dag masła.
  • 8 dag drożdży.
  • po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej.
  • Do przełożenia ciasta 25 dag mocno schłodzonego masła, sól.
  • Do posypania: posiekana kandyzowana skórka pomarańczy.
  • Masa 50 dag białego maku.
  • 10 dag bakalii (mielone orzechy), rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy, miód lub cukier do smaku.
  • Do zagęszczania masy: surowe białko.
  • Lukier: 4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie masy:
  • Do maku dodać miód, zmielić dwukrotnie, dodać zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszać zagęścić białkiem.
Przygotowanie ciasta:
  • Drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko, mleko, mąkę, stopione masło, esencje zapachowe i odrobinę soli. Wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na pół, obie części rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć plasterkami masła i rozwałkować na placki. Pokroić na trójkąty, nałożyć masę, i zwinąć rogaliki. Upiec na złoto w temperaturze 180º C. Ozdobić lukrem z cukru pudru i łyżki gorącej wody oraz skórką pomarańczową. Składniki trzymać na małym ogniu około 12 minut, do odparowania całej wody, na początku często mieszając.

Rogal maślany

Składniki:
  • 1 szklanka mleka.
  • ½ kostki masła.
  • ½ szklanki cukru.
  • ½ łyżeczki soli.
  • łyżka suchych drożdży
  • 3 duże jajka.
  • 4 i ½ szklanki mąki.
  • 3 - 4 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
  • Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż rozczyn zacznie się podnosić. Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić aż lekko wystygnie.

  • Teraz wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 1 godziny, aż podwoi się objętość.

  • Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkować koło o średnicy 22cm. Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów i zawijać rogaliki, układać na wysmarowanej blasze.

  • Posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200º C. wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.

Rogale z konfiturą wiśniową

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej.
  • 25 dag margaryny.
  • 1 jajko.
  • 4 dag drożdży.
  • 0,5 szklanki mleka.
  • 4 łyżki cukru.
  • Szczypta soli.
  • Konfitura wiśniowa.
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, cukier, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy miękką margarynę.

  • Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę. Do wyższego garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy ciasto. Gdy wypłynie wrzucamy na stolnicę.

  • Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty. Nakładamy po łyżeczce konfitury i zwijamy rogaliki. Układamy na natłuszczonej, wysypaną mąką blaszce i odstawiamy na 20 minut, aby wyrosło.

  • Smarujemy rogaliki rozmącony jajkiem i posypując cukrem bądź makiem.

  • Rogaliki te można nadziewać nie tylko innymi smakami konfitur, jak np. dzikiej róży, ale np. farszem mięsnym, takim jak pierogi, albo kapustą z grzybami. Ciasto może stanowić bazę dla naszej wyobraźni.

Rogale z solą morską

Składniki:
  • 1 butelka piwa(0.33l).
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego.
  • 1 ½ łyżki miodu.
  • 1 ½ łyżeczki soli.
  • 4 łyżki kminku.
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej.
  • 1 i 2/3 szklanki mąki żytniej.
  • ¼ szklanki kaszy manny.
  • 1 łyżeczka (suchych) drożdży.
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej (lub kamiennej) do posypania.
Przygotowanie:
  • Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, przełożyć do posmarowania olejem miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Ciasto wyciągnąć, podzielić na 3 równe części i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Wyłożyć pergaminem 2 lub 3 blaszki.

  • Na stolnicy posypaną mąką kolejno rozwałkować każdą z części ciasta na koło o średnicy 20 - 25 cm pociąć na 8 jak najrówniejszych wycinków.

  • Każdy z wycinków zwinąć od cięciwy do środka, przełożyć na papier wąskim koniuszkiem pod spód. Blaszki przykryć szczelnie folią spożywczą, posmarować lub spryskać olejem wstawić do lodówki.

  • Rano wyciągnąć rogaliki z lodówki i wstawić przykryte folią do ogrzanego piekarnika (40º C.) na 30 - 40 minut. Gdy podwoją swoją objętość, wyjąć, spryskać wodą i posypać gruboziarnistą solą morską.

  • Piec w temperaturze 200º C. 15 - 20 minut, aż skórka nabierze złocistobrązowyego koloru. Wyciągnąć i po kilku minutach można już podać.

   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00