Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Zupa szparagowa

Składniki:
  • Pęczek białych szparagów.
  • 1 - szklanka białego wytrawnego wina.
  • 1 - szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego.
  • 2 - żółtka.
  • 1 - jogurt naturalny.
  • Świeży koperek.
  • Świeży lubczyk.
  • Pieprz i sól.
Przygotowanie:
  • Od szparagów odcinamy główki, resztę kroimy na 3-centymetrowe kawałki i wszystkie części gotujemy 5 minut.
  • Po ugotowaniu odkładamy główki, pozostałe cząstki szparagów miksujemy i dodajemy bardzo drobno pokrajany świeży lubczyk.
  • Dolewamy wino, bulion i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy zmiksowane z jogurtem żółtka jaj.
  • Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Zupa powinna się jeszcze chwilę gotować.
  • Dodajemy pokrojony koperek. Można do niej dodać grzanki.

Zupa gulaszowa

Składniki:
  • 50 - dag wołowego mięsa.
  • 15 - dag wędzonego boczku.
  • 1 - mała puszka (450 ml) pomidorów bez skórki.
  • 1 - szklanka czerwonego wina.
  • 3 - szklanki rosołu (instat).
  • 2 - średnie zielone papryki.
  • 4 - duże cebule.
  • 2 - łyżki oleju.
  • Sól, pieprz.
  • Słodka papryka.
Przygotowanie:
  • Mięso umyć, osuszyć pokroić na małe kawałki. Obrać i umyć cebulę, przekroić na połówki, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Pokroić wędzony boczek w kostkę.
  • Rozgrzać w garnku 2 łyżki oleju. Dobrze podsmażyć mięso na gorącym tłuszczu. Wrzucić boczek oraz cebulę, przez chwile smażyć razem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
  • Dodać pomidory z zalewą, wlać rosół i czerwone wino, zagotować. Dusić mięso około godziny na średnim ogniu, pod przykryciem.
  • Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, dokładnie opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z mięsem na 15 minut przed końcem gotowania.
  • Doprawić całość do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Podawać zupę, bardzo gorącą, ze świeżym, białym pieczywem- chlebem lub bagietką.

Zupa jarzynowa z klopsikami

Składniki:
  • 1 - mały kalafior (ok. 50 dag).
  • 40 - dag brokułów.
  • 40 - dag ziemniakow.
  • 2 - marchewki.
  • 2 - cebule.
  • 1/2 puszki (210 ml) kukurydzy.
  • 40 - dag mielonego wołowego mięsa.
  • 3 - szklanki rosołu (instat).
  • 15 - dag gęstej kwaśnej śmietany.
  • 1 - pęczek natki pietruszki.
  • 2 - łyżki oleju.
  • 2 - łyżki musztardy.
  • Sól i pieprz.
Przygotowanie:
  • Opłukać i osuszyć natkę pietruszki,drobno posiekać. Zagnieść mielone mięso z połową natki, doprawić solą oraz pieprzem.
  • Uformować klopsik, mocno podsmażyć na gorącym oleju, zdjąć z patelni.
  • Obrać cebulę, pokroić na cząstki. Obrać marchew w słupki.
  • Oczyścić i opłukać kalafior oraz brokuły, kalafior podzielić na różyczki. Osączyć kukurydzę. Podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa.
  • Wrzucić resztę warzyw, wlać rosół. Zagotować w całości, gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Krótko przed końcem gotowania włożyć do zupy klopsiki, wrzucić resztę natki.
  • Wymieszać kwaśną śmietanę z musztardą, ozdobić porcje zupy kleksami śmietany.

   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00