Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Steki po włosku

Składniki:
  • 4 - steki z polędwicy wołowej lub rostbefu.
  • 4 - cebule obrane pokrojone na ćwiartki.
  • 4 - pomidory przekrojone na połówki.
  • 20 - dag szpinaku w liściach.
  • 25 - dag osączonej fety.
  • 100 - ml oliwy.
  • Ocet balsamiczny.
  • Sól, pieprrz.
  • Świeże zioła.
Przygotowanie:
  • Rozgrzać piekarnik do 180º C. Cebule skropić niewielką ilością oliwy, piec 30 minut, aż się lekko skarmelizuje.
  • Obok cebul ułożyć pomidor, znowu skropić oliwą i piec 10 - 15 minut.
  • Cebule i pomidory wyjąć z piekarnik, skropić octem balsamicznym i odłożyć.
  • Szpinak krótko zblanszować w osolonym wrzątku i od razu włożyć do lodowatej wody, aby nie straciła koloru, a potem osączyć.
  • Grillową patelnię(lub ruszt ogrodowego grilla) posmarować oliwą i rozgrzać.
  • Smażyć przyprawione pieprzem mięso z każdej strony 3-5 minut.
  • Zdjąć z ognia, posolić i pozostawić na 6-8 minut w ciepłym miejscu aby mięso odpoczęło.
  • Podawać ze szpinakiem, pieczonymi pomidorami i cebulą.
  • Posypać pokruszoną fetą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Na koniec udekorować ziołami. Można też podawać na zimno.

Polędwica z grzybami

Składniki:
  • 1 - kg polędwicy wołowej.
  • 40 - dag małych podgrzybków.
  • 100 - ml czerwonego wytrawnego wina.
  • Trochę sosu Worcester.
  • Łyżka koncentratu pomidorowego.
  • 3 - łyżki masła.
  • Trochę mąki.
  • ½ łyżeczki musztardy.
  • Sól, pieprz.
Przygotowanie:
  • Grzyby umyć, osączyć i przekroić na pół
  • Przesmażyć na łyżce masła, po czym dusić pod przykryciem ok. 20 minut w razie potrzeby podlewając wodą.
  • Mięso umyć, pokroić w plastry i przesmażyć na 2 łyżkach masła.
  • Dodać duszone grzybki, wino, sos Worcester, koncentrat pomidorowy, musztardę, pieprz i sól do smaku.
  • Dusić razem ok. 5 - minut.
  • Sos zagęścić mąką.

Czarny stek

Składniki:
  • 35 - dag rostbefu.
  • 20 - dag brokułów.
  • 2 - ząbki czosnku.
  • Sól.
  • 2 - łyżki oleju.
  • Łyżka masła.
  • 4 - łyżki gęstej śmietany 30%.
  • ½ pęczka szczypiorku.
Przygotowanie:
  • Stek z rostbefu obtoczyć w pieprzu kajeńskim i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
  • Brokuły gotować 4 - minuty w posolonej wodzie. Potem osączyć i obsmażyć na maśle z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
  • Mięso podawać z brokułami.
  • Obok ułożyć pieczone ziemniaki polane śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Polędwica w śmietanie

Składniki:
  • 60 - dag polędwicy wołowej.
  • 5 - dag wędzonej słoniny.
  • ¼ szklanki oleju.
  • 25 - dag włoszczyzny.
  • Cebula.
  • 10 - ziaren pieprzu.
  • Sól.
  • Liście laurowe.
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego tymianku i imbiru.
  • Cytryna.
  • Żurawiny do dekoracji.
  • 3 - 4 łyżeczki octu lub soku z cytryny.
  • Łyżeczka cukru.
  • ½ szklanki wody.
  • 2 - łyżki mąki.
  • 1 - 2 szklanki śmietany.
Przygotowanie:
  • Polędwice naszpikować wędzoną słoniną (nożem zrobić dziurki i włożyć w nie kawałki słoniny), posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Oczyszczone i umyte warzywa pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i cukier.
  • Włożyć polędwice, wlać ¼ szklanki wody i sok z cytryny lub octu.
  • Dusić mięso do miękkości (miej więcej godzinę).
  • Miękką polędwice wyjąć z sosu.
  • Sos oprószyć mąką, dolać 1 szklanki wody i przysmażyć.
  • Następnie zapiec mięso w piekarniku (15 minut w temp. 200º C), polewając je sosem, żeby nie wyschło.
  • Sos przecedzić przez sito lub zmiksować.
  • Dodać śmietanę, przyprawić solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny).
  • Mięso pokroić w plastry, polać sosem.
  • Udekorować cytryną i żurawinami. Podawać z knedlikami.
   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00