|
Steki po włosku |
|
|
Składniki:
- 4 - steki z polędwicy wołowej lub rostbefu.
- 4 - cebule obrane pokrojone na ćwiartki.
- 4 - pomidory przekrojone na połówki.
- 20 - dag szpinaku w liściach.
- 25 - dag osączonej fety.
- 100 - ml oliwy.
- Ocet balsamiczny.
- Sól, pieprrz.
- Świeże zioła.
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180º C. Cebule skropić niewielką ilością oliwy, piec 30 minut, aż się lekko skarmelizuje.
- Obok cebul ułożyć pomidor, znowu skropić oliwą i piec 10 - 15 minut.
- Cebule i pomidory wyjąć z piekarnik, skropić octem balsamicznym i odłożyć.
- Szpinak krótko zblanszować w osolonym wrzątku i od razu włożyć do lodowatej wody, aby nie straciła koloru, a potem osączyć.
- Grillową patelnię(lub ruszt ogrodowego grilla) posmarować oliwą i rozgrzać.
- Smażyć przyprawione pieprzem mięso z każdej strony 3-5 minut.
- Zdjąć z ognia, posolić i pozostawić na 6-8 minut w ciepłym miejscu aby mięso odpoczęło.
- Podawać ze szpinakiem, pieczonymi pomidorami i cebulą.
- Posypać pokruszoną fetą i świeżo mielonym pieprzem.
- Na koniec udekorować ziołami. Można też podawać na zimno.
|
|
|
Polędwica z grzybami |
|
|
Składniki:
- 1 - kg polędwicy wołowej.
- 40 - dag małych podgrzybków.
- 100 - ml czerwonego wytrawnego wina.
- Trochę sosu Worcester.
- Łyżka koncentratu pomidorowego.
- 3 - łyżki masła.
- Trochę mąki.
- ½ łyżeczki musztardy.
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Grzyby umyć, osączyć i przekroić na pół
- Przesmażyć na łyżce masła, po czym dusić pod przykryciem ok. 20 minut w razie potrzeby podlewając wodą.
- Mięso umyć, pokroić w plastry i przesmażyć na 2 łyżkach masła.
- Dodać duszone grzybki, wino, sos Worcester, koncentrat pomidorowy, musztardę, pieprz i sól do smaku.
- Dusić razem ok. 5 - minut.
- Sos zagęścić mąką.
|
|
|
Czarny stek |
|
|
Składniki:
- 35 - dag rostbefu.
- 20 - dag brokułów.
- 2 - ząbki czosnku.
- Sól.
- 2 - łyżki oleju.
- Łyżka masła.
- 4 - łyżki gęstej śmietany 30%.
- ½ pęczka szczypiorku.
Przygotowanie:
- Stek z rostbefu obtoczyć w pieprzu kajeńskim i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
- Brokuły gotować 4 - minuty w posolonej wodzie. Potem osączyć i obsmażyć na maśle z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
- Mięso podawać z brokułami.
- Obok ułożyć pieczone ziemniaki polane śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
|
|
|
Polędwica w śmietanie |
|
|
Składniki:
- 60 - dag polędwicy wołowej.
- 5 - dag wędzonej słoniny.
- ¼ szklanki oleju.
- 25 - dag włoszczyzny.
- Cebula.
- 10 - ziaren pieprzu.
- Sól.
- Liście laurowe.
- ½ łyżeczki ziela angielskiego tymianku i imbiru.
- Cytryna.
- Żurawiny do dekoracji.
- 3 - 4 łyżeczki octu lub soku z cytryny.
- Łyżeczka cukru.
- ½ szklanki wody.
- 2 - łyżki mąki.
- 1 - 2 szklanki śmietany.
Przygotowanie:
- Polędwice naszpikować wędzoną słoniną (nożem zrobić dziurki i włożyć w nie kawałki słoniny), posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Oczyszczone i umyte warzywa pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i cukier.
- Włożyć polędwice, wlać ¼ szklanki wody i sok z cytryny lub octu.
- Dusić mięso do miękkości (miej więcej godzinę).
- Miękką polędwice wyjąć z sosu.
- Sos oprószyć mąką, dolać 1 szklanki wody i przysmażyć.
- Następnie zapiec mięso w piekarniku (15 minut w temp. 200º C), polewając je sosem, żeby nie wyschło.
- Sos przecedzić przez sito lub zmiksować.
- Dodać śmietanę, przyprawić solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny).
- Mięso pokroić w plastry, polać sosem.
- Udekorować cytryną i żurawinami. Podawać z knedlikami.
|
|
|