Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Pieczeń w ziołowej skórce

Składniki:
  • 1,5 - kg wieprzowiny bez koci.
  • 2 - łyżeczki posiekanych zielonych listków tymianku.
  • łyżka posiekanych zielonych listków cząbru.
  • Łyżeczka utłuczonych nasion gorczycy.
  • Łyżeczka musztardy.
  • Pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego.
  • 1 - 2 łyżeczki bułki tartej.
  • Surowe jajo.
  • Łyżeczka soku z cytryny.
  • Łyżeczka smalcu.
  • Kieliszek białego wytrawnego wina.
  • Sól.
Przygotowanie:
  • Umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, zostawić na godzinę w lodówce.
  • Przygotować pastę ziołową, zioła połączyć z korzeniami, musztardą i bułką tartą, wbić jajo, ucierać, dodając 1 - 2 łyżeczki wina.
  • Tak przygotowaną pastą dokładnie natrzeć mięso, mocno przyciskając, szczelnie zawinąć je w folię aluminiową wysmarować smalcem, ułożyć na blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 80 - 90 - minut, skrapiając winem.
  • Pod koniec pieczenia odwinąć folię i piec jeszcze chwile, polewając wytworzonym sosem.
  • Podawać na gorąco lub zimno.

Schab pieczony w mleku

Składniki:
  • 1 - kg schabu bez kości.
  • 20 - dag cebuli.
  • Po dużej marchewce i pietruszce.
  • 15 - dag wędzonego boczku.
  • 2 - szklanki przegotowanego mleka.
  • 2 - 3 łyżki oleju.
  • Pół łyżki tłuszczu.
  • Sól i pieprz.
Przygotowanie:
  • Obrane warzywa, boczek i cebulę drobno posiekać.
  • Umyty i osuszony schab mocno wygnieść ręką, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, posolić i obficie posypać pieprzem.
  • Na pozostałym na patelni oleju przesmażyć krótko (7-8 minut) warzywa i boczek, stale mieszając.
  • Usmażonymi jarzynami obłożyć schab, polać letnim mlekiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 - 80 minut, od czasu do czasu przewracając.
  • Miękki schab wyjąć, przestudzić, pokroić na plastry, ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem, polać sosem z pieczeni przetartym przez sito, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika, podgrzać.
  • Podawać z kopytkami, kluskami francuskimi lub frytkami.

Schab po amerykańsku

Składniki:
  • 1,5 - kg schabu bez kości.
  • Ćwierć szklanki białego wytrawnego wina.
  • Duża drobno posiekana cebula.
  • 3 - łyżki posiekanej świeżej szałwi.
  • 4 - łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
  • Łyżeczka skórki otartej z cytryny.
  • Łyżeczka soku z cytryny.
  • Łyżka oliwy.
  • Łyżka bułki tartej.
  • Sól, pieprz.
Przygotowanie:
  • Umyte mięso osuszyć, mocno wygnieść ręką, natrzeć solą i pieprzem.
  • Połączyć cebulę z szałwią i pietruszką, dodać skórkę i sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz, utrzeć na jednolitą masę z bułką tartą.
  • Mięso ponacinać w kilku miejscach. Nacięcia wypełnić przygotowaną pastą, spiąć wykałaczkami.
  • Schab włożyć do tunelu foliowego, skropić winem, a tunel zamknąć z obu stron i ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70 - 80 minut.

Wieprzowina po gospodarsku

Składniki:
  • 1 - kg wieprzowiny bez kości.
  • 1 - kg ziemniaków.
  • Pęczek cebuli dymki.
  • Pęczek zielonej pietruszki.
  • Po ćwierć łyżeczki suszonego tymianku i szałwi.
  • Pokruszony listek laurowy.
  • Łyżeczka soku z cytryny.
  • Kieliszek rumu.
  • Pół szklanki bulionu.
  • Łyżka smalcu.
  • Sól, pieprz.
Przygotowanie:
  • Umyte mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku i szałwi, przykryć, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu.
  • Uformować pieczeń, związać nitką, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełożyć do brytfanny, skropić rumem, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut.
  • Ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki, przelać na sicie wrzątkiem, ułożyć wokół mięsa razem z cebulkami, dodać listek laurowy, posypać pieprzem, szałwią i tymiankiem, na wierzchu rozrzucić gałązki pietruszki.
  • Piec 50 - 60 minut, skraplając bulionem.
  • Miękkie mięso wyjąć, pokroić na plastry, obłożyć pieczonymi ziemniakami i cebulkami, polać sosem przetartym prze sito.
   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00