|
Pieczeń w ziołowej skórce |
|
|
Składniki:
- 1,5 - kg wieprzowiny bez koci.
- 2 - łyżeczki posiekanych zielonych listków tymianku.
- łyżka posiekanych zielonych listków cząbru.
- Łyżeczka utłuczonych nasion gorczycy.
- Łyżeczka musztardy.
- Pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego.
- 1 - 2 łyżeczki bułki tartej.
- Surowe jajo.
- Łyżeczka soku z cytryny.
- Łyżeczka smalcu.
- Kieliszek białego wytrawnego wina.
- Sól.
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, zostawić na godzinę w lodówce.
- Przygotować pastę ziołową, zioła połączyć z korzeniami, musztardą i bułką tartą, wbić jajo, ucierać, dodając 1 - 2 łyżeczki wina.
- Tak przygotowaną pastą dokładnie natrzeć mięso, mocno przyciskając, szczelnie zawinąć je w folię aluminiową wysmarować smalcem, ułożyć na blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 80 - 90 - minut, skrapiając winem.
- Pod koniec pieczenia odwinąć folię i piec jeszcze chwile, polewając wytworzonym sosem.
- Podawać na gorąco lub zimno.
|
|
|
Schab pieczony w mleku |
|
|
Składniki:
- 1 - kg schabu bez kości.
- 20 - dag cebuli.
- Po dużej marchewce i pietruszce.
- 15 - dag wędzonego boczku.
- 2 - szklanki przegotowanego mleka.
- 2 - 3 łyżki oleju.
- Pół łyżki tłuszczu.
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Obrane warzywa, boczek i cebulę drobno posiekać.
- Umyty i osuszony schab mocno wygnieść ręką, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, posolić i obficie posypać pieprzem.
- Na pozostałym na patelni oleju przesmażyć krótko (7-8 minut) warzywa i boczek, stale mieszając.
- Usmażonymi jarzynami obłożyć schab, polać letnim mlekiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 - 80 minut, od czasu do czasu przewracając.
- Miękki schab wyjąć, przestudzić, pokroić na plastry, ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem, polać sosem z pieczeni przetartym przez sito, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika, podgrzać.
- Podawać z kopytkami, kluskami francuskimi lub frytkami.
|
|
|
Schab po amerykańsku |
|
|
Składniki:
- 1,5 - kg schabu bez kości.
- Ćwierć szklanki białego wytrawnego wina.
- Duża drobno posiekana cebula.
- 3 - łyżki posiekanej świeżej szałwi.
- 4 - łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
- Łyżeczka skórki otartej z cytryny.
- Łyżeczka soku z cytryny.
- Łyżka oliwy.
- Łyżka bułki tartej.
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Umyte mięso osuszyć, mocno wygnieść ręką, natrzeć solą i pieprzem.
- Połączyć cebulę z szałwią i pietruszką, dodać skórkę i sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz, utrzeć na jednolitą masę z bułką tartą.
- Mięso ponacinać w kilku miejscach. Nacięcia wypełnić przygotowaną pastą, spiąć wykałaczkami.
- Schab włożyć do tunelu foliowego, skropić winem, a tunel zamknąć z obu stron i ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70 - 80 minut.
|
|
|
Wieprzowina po gospodarsku |
|
|
Składniki:
- 1 - kg wieprzowiny bez kości.
- 1 - kg ziemniaków.
- Pęczek cebuli dymki.
- Pęczek zielonej pietruszki.
- Po ćwierć łyżeczki suszonego tymianku i szałwi.
- Pokruszony listek laurowy.
- Łyżeczka soku z cytryny.
- Kieliszek rumu.
- Pół szklanki bulionu.
- Łyżka smalcu.
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Umyte mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku i szałwi, przykryć, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu.
- Uformować pieczeń, związać nitką, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełożyć do brytfanny, skropić rumem, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut.
- Ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki, przelać na sicie wrzątkiem, ułożyć wokół mięsa razem z cebulkami, dodać listek laurowy, posypać pieprzem, szałwią i tymiankiem, na wierzchu rozrzucić gałązki pietruszki.
- Piec 50 - 60 minut, skraplając bulionem.
- Miękkie mięso wyjąć, pokroić na plastry, obłożyć pieczonymi ziemniakami i cebulkami, polać sosem przetartym prze sito.
|
|
|