|
Babka zebra |
|
|
Składniki:
- 5 - jaj.
- 5 - jajek.
- 2 - szklanki cukru.
- Szklanka oranżady.
- Pół szklanki oleju sojowego.
- 2 - łyżeczki proszku do pieczenia.
- 2 - łyżki kakao.
- Olejek zapachowy.
- Rodzynki.
Przygotowanie:
- Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka.
- Następnie wsypać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wlać olej, oranżadę, olejek i wszystko wymieszać.
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Do jednej wsypać kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki.
- Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką blach wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto.
- Upiec w temperaturze 180º C około 40 minut.
|
|
|
Babka na prodiż |
|
|
Składniki:
- 2 - szklanki cukru.
- 2 - szklanki mąki ziemniaczanej.
- 6 - łyżek mąki pszennej.
- 1 - kostka margaryny.
- 6 - łyżek oliwy.
- 6 - jajek.
- 2 - płaskie łyżeczki proszku.
- 1 - łyżka octu.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z proszkiem
- Jajka ubić z cukrem, dodać margarynę i mąkę.
- Na końcu dodajemy olej i ocet.
- Wymieszać i piec w temperaturze 180º C około 45 minut.
|
|
|