Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Babka zebra

Składniki:
  • 5 - jaj.
  • 5 - jajek.
  • 2 - szklanki cukru.
  • Szklanka oranżady.
  • Pół szklanki oleju sojowego.
  • 2 - łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 2 - łyżki kakao.
  • Olejek zapachowy.
  • Rodzynki.
Przygotowanie:
  • Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka.
  • Następnie wsypać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wlać olej, oranżadę, olejek i wszystko wymieszać.
  • Podzielić ciasto na dwie części.
  • Do jednej wsypać kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki.
  • Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką blach wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto.
  • Upiec w temperaturze 180º C około 40 minut.

Babka na prodiż

Składniki:
  • 2 - szklanki cukru.
  • 2 - szklanki mąki ziemniaczanej.
  • 6 - łyżek mąki pszennej.
  • 1 - kostka margaryny.
  • 6 - łyżek oliwy.
  • 6 - jajek.
  • 2 - płaskie łyżeczki proszku.
  • 1 - łyżka octu.
Przygotowanie:
  • Mąkę wymieszać z proszkiem
  • Jajka ubić z cukrem, dodać margarynę i mąkę.
  • Na końcu dodajemy olej i ocet.
  • Wymieszać i piec w temperaturze 180º C około 45 minut.

   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00