|
Strucla z masą orzechową |
|
|
Ciasto:
- 50 - dag mąki krupczatki.
- 2- dag drożdży.
- 10 - dag margaryny Kasi.
- Jajko.
- Żółtko.
- Kieliszek likieru lub rumu.
- 0,25 l mleka.
- 5 - dag cukru.
Nadzienie:
- 0,5 szklanki wody.
- 5 - łyżek miodu.
- 40 - dag utartego maku lub orzechów.
- Łyżka mielonego cynamonu.
- Łyżka wódki lub rumu.
- 2- 3 łyżki tartej bułki.
- Łyżka margaryny Kasi.
Przygotowanie:
- Ciasto drożdżowe dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
- Mak lub orzech sparzyć, utrzeć z miodem, cynamonem wódką lub rumem.
- Dodać tartą bułkę, a do nadzienia z maku łyżkę Kasi.
- Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, posmarować masą orzechową lub makową i zawijać z obu stron do środka.
- Struclę ułożyć zlepieniem do spodu na natłuszczonej blasze.
- Piec w gorącym piekarniku.
|
|
|
Strucla z makiem |
|
|
Ciasto:
- 50 - dag mąki.
- 12 - dag cukru.
- 10 - dag masła.
- 4 - żółtka.
- Szklanka mleka.
- 4 - dag drożdży.
- Szczypta soli.
Masa makowa:
- 25 - dag maku.
- 15 - dag cukru pudru.
- 2 - żółtka.
- 3 - dag migdałów.
- 3 - dag rodzynków.
- 3 - dag orzechów.
- Olejek migdałowy.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski i zagrzać w piecyku.
- Zrobić rozczyn (drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 10 dag mąki, dodać tyle mleka aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany).
- Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem, włożyć do miski z mąką, wlać rozczyn, resztę mleka i dodać szczyptę soli.
- Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące.
- Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz.
- Ciasto powinno być dość gęste.
- Gotowe ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć strucli.
- Ciasto cienko rozwałkować, rozsmarować na nim równo masę makową, zwinąć i układać spojeniem na dno blachy.
- Odstawić do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem strucle posmarować posłodzoną letnią wodą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 45 minut.
- Po upieczeniu można je polukrować.
Masa makowa:
- W przed dzień pieczenia strucli wypłukany mak zalewa się wrzącą wodą i zostawia na noc.
- Następnego dnia, po odsączeniu na sicie, mak trzykrotnie przekręca się przez maszynkę, dodać żółtka, cukier, drobno pokrojone bakalie oraz olejek migdałowy.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać do niej miodu lub śmietany.
|
|
|
Tarta makowa |
|
|
Składniki:
- 25 - dag mąki.
- 15 - dag masła.
- Jajko.
- 10 - dag cukru pudru.
Masa:
- 30 - dag maku.
- 30 - dag cukru pudru.
- 2 - jajka.
- Szklanka bakalii.
- Skórka pomarańczowa.
- Ozdoby cukiernicze.
Przygotowanie:
- Masło posiekaj z mąką, cukrem, dodaj jajko.
- Zagnieść kruche ciasto, włóż na godzinę do lodówki.
- Mak sparz, odciśnij, zmiel 2 razy.
- Dodaj cukru pudru, żółtka, bakalie, wymieszaj.
- Na końcu połącz masę z pianą z białek.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, przełóż do natłuszczonej formy, ponakłuwaj w wielu miejscach widelcem.
- Na wierzch włóż masę makową.
- Piecz 45 minut w temperaturze 180º C.
- Po upieczeniu udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i ozdobami cukierniczymi.
|
|
|