Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Strucla z masą orzechową

Ciasto:
  • 50 - dag mąki krupczatki.
  • 2- dag drożdży.
  • 10 - dag margaryny Kasi.
  • Jajko.
  • Żółtko.
  • Kieliszek likieru lub rumu.
  • 0,25 l mleka.
  • 5 - dag cukru.
Nadzienie:
  • 0,5 szklanki wody.
  • 5 - łyżek miodu.
  • 40 - dag utartego maku lub orzechów.
  • Łyżka mielonego cynamonu.
  • Łyżka wódki lub rumu.
  • 2- 3 łyżki tartej bułki.
  • Łyżka margaryny Kasi.
Przygotowanie:
  • Ciasto drożdżowe dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
  • Mak lub orzech sparzyć, utrzeć z miodem, cynamonem wódką lub rumem.
  • Dodać tartą bułkę, a do nadzienia z maku łyżkę Kasi.
  • Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, posmarować masą orzechową lub makową i zawijać z obu stron do środka.
  • Struclę ułożyć zlepieniem do spodu na natłuszczonej blasze.
  • Piec w gorącym piekarniku.

Strucla z makiem

Ciasto:
  • 50 - dag mąki.
  • 12 - dag cukru.
  • 10 - dag masła.
  • 4 - żółtka.
  • Szklanka mleka.
  • 4 - dag drożdży.
  • Szczypta soli.
Masa makowa:
  • 25 - dag maku.
  • 15 - dag cukru pudru.
  • 2 - żółtka.
  • 3 - dag migdałów.
  • 3 - dag rodzynków.
  • 3 - dag orzechów.
  • Olejek migdałowy.
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do miski i zagrzać w piecyku.
  • Zrobić rozczyn (drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 10 dag mąki, dodać tyle mleka aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany).
  • Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, włożyć do miski z mąką, wlać rozczyn, resztę mleka i dodać szczyptę soli.
  • Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące.
  • Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz.
  • Ciasto powinno być dość gęste.
  • Gotowe ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć strucli.
  • Ciasto cienko rozwałkować, rozsmarować na nim równo masę makową, zwinąć i układać spojeniem na dno blachy.
  • Odstawić do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem strucle posmarować posłodzoną letnią wodą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 45 minut.
  • Po upieczeniu można je polukrować.
Masa makowa:
  • W przed dzień pieczenia strucli wypłukany mak zalewa się wrzącą wodą i zostawia na noc.
  • Następnego dnia, po odsączeniu na sicie, mak trzykrotnie przekręca się przez maszynkę, dodać żółtka, cukier, drobno pokrojone bakalie oraz olejek migdałowy.
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać do niej miodu lub śmietany.

Tarta makowa

Składniki:
  • 25 - dag mąki.
  • 15 - dag masła.
  • Jajko.
  • 10 - dag cukru pudru.
Masa:
  • 30 - dag maku.
  • 30 - dag cukru pudru.
  • 2 - jajka.
  • Szklanka bakalii.
  • Skórka pomarańczowa.
  • Ozdoby cukiernicze.
Przygotowanie:
  • Masło posiekaj z mąką, cukrem, dodaj jajko.
  • Zagnieść kruche ciasto, włóż na godzinę do lodówki.
  • Mak sparz, odciśnij, zmiel 2 razy.
  • Dodaj cukru pudru, żółtka, bakalie, wymieszaj.
  • Na końcu połącz masę z pianą z białek.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, przełóż do natłuszczonej formy, ponakłuwaj w wielu miejscach widelcem.
  • Na wierzch włóż masę makową.
  • Piecz 45 minut w temperaturze 180º C.
  • Po upieczeniu udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i ozdobami cukierniczymi.

   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00