Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów - Kwilcz
Menu P.Z.E.R. i I.
Sprawozdania
Statut P.Z.E.R. i I.
Kontakt
Powstanie Koła
Historia
Uroczystości
Odznaczenia, dyplomy
Galeria zdjęć
Prace ręczne
Kącik kulinarny
Zupy
Dania mięsne
Wyroby cukiernicze
Inne
Miodownik

Ciasto kruche:
  • 1 - kostka margaryny roślinnej 250 g.
  • 2 - jajka.
  • 3 - łyżki miodu sztucznego.
  • 2 - łyżki sody.
  • 1 - szklanka cukru pudru.
  • 0,5 kg mąki.
Krem:
  • 1 - szklanka mleka.
  • ¾ - szklanki zwykłego cukru.
  • 1 - cukier waniliowy.
Rozczyn:
  • 1/3 szklanki mleka.
  • 2 - łyżki czubate mąki.
  • 2 - łyżki czubate mąki ziemniaczanej.
Krem Kakaowy:
  • ¼ część margaryny.
  • 2 - łyżki wody przegotowanej.
  • 3 - łyżki cukru pudru.
  • 2 - łyżki kakao.
Przygotowanie:
  • Przygotowanie ciasta kruchego. Zarobić na jednolitą gładką masę podzielić na trzy części. Dobrze wysmarować blachy Każdą część ciasta rozłożyć na wysmarowane blach. Piec przez 15 minut w temperaturze 200º C. Wyłożyć na stolnicę lub papier do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu:
  • Wymieszać wszystkie składniki i przegotować. Zostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie rozczynu:
  • Mleko zagotować. Wymieszać składniki rozczynu, ostudzić. Wymieszać z kremem.
  • Przygotować 25 - dag masła, dodając łyżką krem miksować do gęstości.
Układanie warstw:
  • Na I część placka kładziemy stopniowo, mus jabłkowy, powidła, i wcześniej przygotowany krem. Drugą warstwie robimy tak samo jak pierwszą.
Przygotowanie kremu kakaowego:
  • Wszystkie składniki rozprowadzić na ciepło nie gotować.
  • Trzecia warstwa placka.
  • Rozprowadzamy przygotowany krem kakaowy.

   
27 Grudzień 2024r. Piątek
Imieniny obchodzą: Żaneta, Jan, Maksym

Copyright © 2011 P.Z.E.R. i I Kwilcz. All Rights Reserved.
00:00:00